Intel Core i9-12950HX, Mayıs 2022’de piyasaya sürülen ve 16 çekirdeğe sahip bir mobil işlemcidir. Ürünün tavsiye edilen satış fiyatı 590 dolar olup, Core i9 serisinin bir parçasıdır ve BGA 1964 kullanılarak üretilmiş Alder Lake-HX mimarisini kullanır. Intel Hyper-Threading teknolojisi mevcuttur ve P-Çekirdeklerinin çekirdek sayısını etkili bir şekilde iki katına çıkararak toplamda 24 iş parçacığı elde edilmesini sağlar. Core i9-12950HX, 30 MB L3 önbelleğe sahiptir ve varsayılan olarak 2.3 GHz’de çalışır fakat yük durumuna bağlı olarak 5 GHz’e kadar hızlanabilir. Intel, Core i9-12950HX’i 10 nm üretim düğümünde üretmektedir, transistor sayısı bilinmiyor. Core i9-12950HX’te çarpan kilidinin olması, hız aşırtma potansiyelini sınırlar. 55 W TDP ile Core i9-12950HX, modern bir PC için tipik güç seviyelerinde tüketim yapar. Intel’in işlemcisi, çift kanallı arayüze sahip DDR4 ve DDR5 belleği destekler. ECC bellek de desteklenir, bu da kritik sistemler için veri bozulmasını önlemek adına önemli bir yetenektir. Diğer bileşenlerle iletişim kurmak için Core i9-12950HX, PCI-Express Gen 5 bağlantısını kullanır. Bu işlemci, UHD Graphics 770 entegre grafik çözümünü içerir. Donanım sanallaştırması, Core i9-12950HX’te mevcuttur ve bu özellik, sanal makine performansını büyük ölçüde artırır. Ayrıca, konuk sanal makinaların ana donanımı doğrudan kullanabilmesi için IOMMU sanallaştırması (PCI passthrough) desteklenir. Hesaplama yoğun uygulamalar için performansı artıran Advanced Vector Extensions (AVX) bu işlemci üzerinde çalıştırılabilir. AVX’in yanı sıra, Intel daha yeni AVX2 standardını da dahil eder ancak AVX-512’yi dahil etmez.
Teknik Özellikler
Fiziksel
Özellik
Değer
Soket
Intel BGA 1964
Üretici
Intel
Süreç Boyutu
10 nm
Die Boyutu
215 mm²