AMD Ryzen Threadripper 1900X Teknik Özellikleri

Genel Bakış

AMD Ryzen Threadripper 1900X, Ağustos 2017’de piyasaya sürülen ve 8 çekirdekli bir masaüstü işlemci olup, MSRP fiyatı $549’dir. Ryzen Threadripper serisinin bir parçasıdır ve Zen (Whitehaven) mimarisini kullanan, SP3r2 soketli bir işlemcidir. AMD Simultaneous Multithreading (SMT) sayesinde çekirdek sayısı etkili bir şekilde 16 iş parçacığına kadar çıkarılabilmektedir. Ryzen Threadripper 1900X, 32 MB L3 önbelleğe sahiptir ve varsayılan olarak 3.8 GHz hızında çalışır ancak iş yüküne bağlı olarak 4 GHz’e kadar artırılabilir. AMD, Ryzen Threadripper 1900X’i 14 nm üretim düğümünde, 9,600 milyon transistör kullanarak üretmektedir. Yonga üzerindeki silikon kısmı AMD’de değil, GlobalFoundries’un üretim tesisinde üretilmektedir. Ryzen Threadripper 1900X üzerinde kilidi açık çarpanı serbestçe ayarlayabilirsiniz, bu da herhangi bir aşırı hız ayardığını kolaylaştırır. 180 W TDP’ye sahip olan Ryzen Threadripper 1900X, oldukça güç tüketen bir işlemcidir, bu nedenle üstün soğutma sistemlerine ihtiyaç duyar. AMD’nin işlemcisi, dört kanallı bir arayüze sahip DDR4 belleği destekler. En yüksek resmi olarak desteklenen bellek hızı 2666 MT/s’dir, ancak aşırı hız aşırtma ile (ve doğru bellek modülleri ile) daha yükseğe çıkabilirsiniz. Sistemdeki diğer bileşenlerle iletişim için Ryzen Threadripper 1900X, PCI-Express Gen 3 bağlantısı kullanır. Bu işlemci dahili bir grafik birimine sahip değildir, ayrı bir grafik kartına ihtiyacınız olacaktır. Ryzen Threadripper 1900X’de donanım sanallaştırma mevcuttur, bu da sanal makine performansını büyük ölçüde artırır. Gelişmiş Vektör Genişletmeleri (AVX) kullanan programlar bu işlemcide çalıştırılabilir, bu da hesaplama yoğun uygulamalar için performansı artırır. AVX’nin yanı sıra, AMD daha yeni AVX2 standardını da ekliyor, ancak AVX-512 yok.

Teknik Özellikler

Fiziksel

Özellik Değer
Soket AMD Socket SP3r2
Üretici GlobalFoundries
Üretim Düğümü 14 nm
Transistör Sayısı 9,600 milyon
Yonga Boyutu 2x 213 mm²
Paket sTR4
tJMax 68°C

İşlemci

Özellik Değer
Piyasa Masaüstü
Üretim Durumu Aktif
Çıkış Tarihi 31 Ağustos 2017
Lansman Fiyatı $549
Parça Numarası YD190XA8AEWOFYD190XA8U8SAE

Performans

Özellik Değer
Frekans 3.8 GHz
Turbo Hızı 4 GHz’ye kadar
XFR 4.2 GHz’ye
Temel Hız 100 MHz
Çarpan 38.0x
Kilidi Açık Evet
TDP 180 W

Mimariler

Özellik Değer
Kod Adı Zen
Nesil Ryzen Threadripper (Zen (Whitehaven))
Bellek Desteği DDR4
Destekli Hız 2666 MT/s
Bellek Yolu Dört kanallı
ECC Bellek Yok
PCI-Express Jenerasyon 3, 60 Lane (Sadece CPU)
Yonga Seti AMD X399

Çekirdek Yapılandırması

Özellik Değer
Çekirdek Sayısı 8
İş Parçacığı Sayısı 16
SMP # CPU’lar 1
Dahili Grafikler Yok

Önbellek

Özellik Değer
Önbellek L1 96 KB (her çekirdek için)
Önbellek L2 512 KB (her çekirdek için)
Önbellek L3 32 MB